Jump to content

 • Articles

  Our website articles

  Elon Musk dinobatkan sebagai "Person of this year" oleh TIME

  Elon Musk dinobatkan sebagai "Person of this year" oleh TIME.

  Ketika beliau mengambil alih TESLA pada tahun 2008, kereta elektrik berasaskan bateri litium merupakan aspirasi beliau. Pada tahun 2020, TESLA merupakan pengeluar kereta elektrik terbesar dengan jualan sebanyak 500,000 unit di seluruh dunia. Pada tahun 2019, TESLA telah pun menghasilkan trak pengangkut barang berasaskan tenaga elektrik.

  SpaceX dibangunkan pada tahun 2002 kerana Musk terinspirasi dengan penjelajahan di Marikh ketika menyertai Persatuan Marikh (Mars Society). Kejayaan terbesar SpaceX setakat ini adalah menjadi syarikat persendirian pertama yang berjaya menghantar manusia ke orbit Bumi.

  Peristiwa ini sebenarnya memicu penglibatan lebih ramai ke industri-industri angkasa yang bukan lagi milik kerajaan. Di masa hadapan, pelancongan dan hotel angkasa bukan lagi peristiwa fiksyen.

  Neuralink dibangunkan oleh Musk pada tahun 2016 sebagai aspirasi untuk manusia pergi lebih jauh dalam evolusinya iaitu persepaduan manusia dengan mesin. Bagi Musk, ini merupakan salah satu cara untuk mengtasi kepintaran kecerdasan buatan (AI) di masa hadapan.

  Monyet yang berjaya bermain permainan video hanya menggunakan otaknya sendiri merupakan kejayaan terbesar Neuralink. Teknologi ini sedang perlahan-lahan berkembang. Di masa hadapan, keupayaan telekinesis tidak mustahil lagi.

  OpenAI dibangunkan pada tahun 2015 oleh Musk dengan sasaran untuk bangunkan Artificial General Intelligence. Amnya, AI yang bukan sahaja pintar satu tugasan, tetapi AI yang pintar kesemua jenis tugasan. Ibarat manusia, tetapi mesin dan lebih pintar daripada manusia. Musk berharap untuk hasilkan AI yang selamat dan memberikan manfaat kepada manusia.

  Kejayaan terbesar OpenAI setakat ini adalah ia telah mampu menewaskan 5 vs 5 pemain profesional DoTA - permainan yang jauh lebih rumit daripada catur, Go dan pelbagai permainan papan lain.

  SolarCity menjadi fokus kepada teknologi hijau iaitu penjanaan tenaga suria, Boring Company fokus pada sistem pengangkutan bandar dan PayPal fokus untuk sistem perbankan.

  Rasa terinpirasi kerana Elon Musk menyentuh pelbagai aspek teknologi masa hadapan dan susah nak jumpa jutawan yang mempunyai aspirasi untuk memicu teknologi supaya berkembang lebih laju.

  Zamir Mohyedin
  16/12/2021

  0 comments
  357 views

  Twitch Saman “Hate Raiders”

  Twitch berharap tuntutan mahkamah terhadap dua pelaku “bermotivasi tinggi” akan menjadi peringatan kepada orang lain.
  Twitch telah mengajukan tuntutan terhadap dua “penyerang kebencian” yang menurutnya telah terus-menerus menargetkan streamer terpinggirkan dengan “bahasa dan kandungan yang rasis, seksis, dan homofobia” walaupun ada usaha untuk menghentikannya. Identiti sebenar penyerang kebencian saat ini tidak diketahui – mereka disebut oleh alias CruzzControl dan CreatineOverdose – tetapi kedua-duanya dipercayai tinggal di Eropah.
  “Serangan kebencian” adalah serangan teratur pada saluran Twitch di mana bot membualkan sembang dengan cercaan, ancaman, dan penyalahgunaan. Sudah menjadi masalah selama berbulan-bulan, tetapi tidak mendapat perhatian meluas hingga bulan Ogos, ketika streamer merancang boikot platform selama satu hari, menggunakan hashtag #ADayOffTwitch untuk memprotes apa yang mereka lihat sebagai tindakan Twitch yang kurang bermakna untuk menyelesaikan masalah tersebut . Dan ia berjaya: Walaupun beberapa penyiar nama besar mengambil bahagian, Twitch melihat penurunan penonton yang ketara pada hari tunjuk perasaan.
  Twitch telah berjanji untuk melaksanakan langkah keselamatan baru untuk membantu streamer menangani serangan kebencian, tetapi seperti yang ditunjukkan oleh ArtForTheApocalypse pada bulan Ogos, berurusan dengan penyerang kebencian yang ditentukan sangat sukar. Twitch secara efektif mengakui kerentanannya saat ini dalam tuntutannya, dengan mengatakan bahawa para terdakwa dapat menghindari larangan “dengan membuat akaun Twitch yang baru dan ganti, dan terus mengubah ‘kod serangan benci’ yang digambarkan sendiri untuk mengelakkan pengesanan dan penangguhan oleh Twitch.”
  “Walaupun usaha terbaik Twitch, serbuan kebencian terus berlanjut,” kata tuntutan itu. “Atas maklumat dan kepercayaan, Defendan membuat kod perisian untuk melakukan serangan kebencian melalui cara automatik. Dan mereka terus mengembangkan kod perisian mereka untuk menghindari upaya Twitch untuk mencegah bot Defendan mengakses Perkhidmatan Twitch.”
  Twitch menyatakan hal itu dalam pernyataan yang dikirimkan kepada PC Gamer, dengan mengatakan bahawa penyerang kebencian “bermotivasi tinggi” membuat gelombang baru akaun bot palsu yang dirancang untuk mengganggu pencipta walaupun kami terus mengemas kini perlindungan di seluruh laman web kami terhadap tingkah laku mereka yang berkembang pesat. “
  “Walaupun kami telah mengenal pasti dan melarang ribuan akaun selama beberapa minggu terakhir, pelaku ini terus bekerja keras untuk cara kreatif untuk mengelakkan peningkatan kami, dan tidak menunjukkan niat untuk berhenti,” kata jurucakap Twitch. “Kami berharap aduan ini akan menjelaskan identiti individu di sebalik serangan ini dan alat yang mereka gunakan, menghalangi mereka untuk mengambil tingkah laku serupa dengan perkhidmatan lain, dan membantu menghentikan serangan keji ini terhadap anggota masyarakat kita.”
  Tuntutan itu meminta perintah pengikat yang akan melarang defendan menggunakan Twitch, serta pelbagai jenis ganti rugi dan bayaran undang-undang. Tetapi ia mempunyai beberapa rintangan yang tinggi untuk diselesaikan sebelum sampai di sana, termasuk menentukan identiti sebenar terdakwa, yang pada masa ini hanya dikenali sebagai CruzzControl dan CreatineOverdose. Perkara itu dengan sendirinya mungkin bukan masalah utama – tuntutan undang-undang sering diajukan terhadap “Adakah” tanpa nama (tuntutan bersama Bungie dan Ubisoft terhadap pembuat cheat, misalnya, nama 50 daripadanya) – tetapi mungkin ada juga masalah bidang kuasa, kerana CruzzControl adalah dipercayai sebagai penduduk Belanda, sementara CreatineOverdose berasal dari Austria.
  Namun, ini adalah langkah dari pihak Twitch yang dapat berfungsi sebagai pencegah yang bermakna bagi penyerang kebencian yang lain tanpa mengira hasilnya. RekItRaven, streamer yang mendapat bola kesedaran serangan kebencian pada bulan Ogos dengan hashtag #TwitchDoBetter, mengatakan di Twitter bahawa tuntutan itu bukan penyelesaian untuk masalah serangan kebencian itu sendiri, tetapi itu “permulaan, dan bagus. . “
  “Sama seperti #ADayOffTwitch adalah mesej, ini juga,” tweet RekItRaven. “Anda tidak boleh takut di belakang papan kekunci. Ada akibatnya.”
  Twitch mengatakan pihaknya terus bekerja pada “alat keselamatan tingkat proaktif baru yang telah kami kembangkan selama berbulan-bulan,” dan juga mengisyaratkan bahawa tindakan undang-undang selanjutnya dapat mengikutinya. “Aduan ini bukanlah satu-satunya tindakan yang telah kami lakukan untuk mengatasi serangan yang disasarkan,” kata perwakilan itu, “dan juga tidak akan menjadi yang terakhir.”

  0 comments
  351 views

  New World Kehilangan 500,000 Pemain Dalam Masa Sebulan

  New World MMO Amazon Game Studios telah kehilangan lebih separuh daripada pangkalan pemainnya sejak dilancarkan. Walaupun pada mulanya, jumlah pemain untuk permainan ini sangat menjanjikan – apabila mmo itu dilancarkan sebanyak 650,000 pemain serentak sebelum meningkat dengan ketara kepada lebih 900,000 pada awal Oktober – lebih 500,000 pemain telah meninggalkan New World dalam masa kurang daripada sebulan.
  New World pastinya mengalami masa yang sukar sejak pelancarannya yang cemerlang pada 28 September. Pelbagai pepijat dan eksploitasi utama telah muncul, malah ciri terbaiknya – bilangan pemain yang banyak – terbukti menyusahkan, kerana pelayan mendapat beban yang berlebihan, masa menunggu meningkat, dan keupayaan untuk memindahkan antara pelayan semakin lama semakin tertangguh.
  Menurut SteamCharts (melalui Forbes), nampaknya majoriti pemain sama ada mengalami masalah ini atau sedang menunggu New World menjadi lebih stabil – atau mendapat lebih banyak ciri – dan telah berhenti bermain buat masa ini.
  Kiraan pemain serentak tertinggi New World sejak pelancaran ialah 913,027 pemain yang cemerlang pada 3 Oktober. Sejak itu, kiraan purata pemain semakin berkurangan setiap minggu, jadi kiraan pemain serentak puncak hujung minggu ini hanya 398,526 – penurunan sekitar 57%, atau 514,501 pemain, dalam masa kurang daripada sebulan.
  Walaupun ada kemungkinan bahawa isu pelayan, pepijat dan kekurangan sebarang cerita sebenar atau pembinaan watak mungkin menyebabkan pemain keluar dari New World, kemungkinan besar mereka mungkin kembali setelah isu ini semua diselesaikan oleh Amazon Game Studio. Semoga mereka akan menjadi MMO baru yang terbaik dan New World akan terus menjadi kisah kejayaan – tiada siapa yang mahu mengganggu Jeff Bezos, selepas semua ini terjadi.

  0 comments
  300 views

  IRC "Nenek Moyang" Aplikasi Chatting

  Nama channel pun biasanya berkaitan dengan topik perbincangan. Contohnya, Jakarta. Itu artinya, channel tersebut berisi orang-orang yang berada di Jakarta.
  Pengguna bisa memilih channel mana yang menurutnya paling sesuai berdasarkan nama itu. Namun, jika salah memilih pun, pengguna bisa langsung keluar dengan mudah.
  Nah, perbincangan dengan orang tidak dikenal atau terkesan random itu yang menjadi nilai asyik dari mIRC. Pengguna bisa berkenalan dengan orang-orang baru dan membicarakan topik sesuai kesukaan.
  Menariknya lagi, channel tersebut seringkali berkembang. Kegiatan ngobrol tidak hanya dilakukan di dunia maya saja, tetapi berkembang ke dunia nyata alias gathering atau kopi darat (kopdar).
  Apabila sudah mengenal satu sama lain, pengguna mIRC bisa melakukan private message (PM). Asalkan, pengguna mengetahui nickname dari orang yang ingin dikirimkan pesan.
  Layanan mIRC juga digunakan juga untuk mencari jodoh. Ya, sebelum aplikasi kencan, sebut saja Tinder, merajalela, mIRC bisa juga jadi "mak comblang".
  Dari beberapa cerita, mIRC sukses untuk masalah percintaan yang satu ini. Ketemu di dunia internet, kemudian berlanjut ke dunia pernikahan.
  Apa itu mIRC?
  mIRC merupakan software hasil pengembangan dari internet relay chat (IRC) atau percakapan online melalui sistem operasi Windows. Sebagaimana KompasTekno kutip dari Wikipedia, Senin (24/7/2017), arti huruf m dalam singkatan mIRC masih belum diketahui hingga saat ini.
  IRC sendiri dikembangkan pertama kalinya oleh Jarkko Oikarinen pada 1988 silam. Protokol ini didesain untuk memungkinkan pengguna internet untuk saling bertukar pesar. Dalam bahasa sederhana, IRC merupakan protokol untuk berkirim pesan kepada individual atau grup.
  mIRC sendiri didesain oleh programer Inggris keturunan Palestina dan Suriah bernama Khaled Mardam-Bey. Layanan ini dikembangkan pada 1994 berdasarkan IRC bikinan Jarkko Oikarinen.
  Pada 28 Februari 1995, Khaled Mardam-Bey akhirnya merilis mIRC. Awalnya, ia menggarap mIRC karena menganggap software Windows memiliki kekurangan dalam fitur IRC.


   

  1 comment
  584 views
×
×
 • Create New...